10 april 2025

Van meetmoeheid naar meetkracht: weten wat écht speelt

“Alwéér een vragenlijst?” Het is een veelgehoorde verzuchting in organisaties vandaag – en zeker in de zorgsector. Tijdens het zorgevent van 12 maart, dat we samen met Fly organiseerden, stond dit thema dan ook centraal in de interactieve workshop wij daar gaven. De aanleiding? De toenemende meetmoeheid in zorgorganisaties en de impact ervan op betrokkenheid, welzijn en kwaliteitsverbetering.

Artikel meetmoeheid visual1
Scroll

Van meetmoeheid naar meetkracht: weten wat écht speelt

Medewerkers laten steeds vaker de schouders zakken bij het zoveelste verzoek om een enquête in te vullen. De weerstand is begrijpelijk. En toch: in een tijd waarin personeel schaars is en de werkdruk historisch hoog, kunnen we het ons niet veroorloven om te gissen naar wat er leeft op de werkvloer. Willen we werkplekken creëren waar mensen niet alleen blijven, maar ook kunnen floreren, dan móeten we luisteren. En luisteren begint bij meten.

Maar hoe doe je dat op een manier die medewerkers wél mee krijgt? Hoe keren we meetmoeheid om in meetkracht? Graag delen we inzichten uit de workshop én concrete praktijkervaringen.

Artikel meetmoeheid visual2

Wat veroorzaakt meetmoeheid?

In veel organisaties, en zeker in de zorg, krijgen medewerkers jaarlijks meerdere bevragingen voorgeschoteld: interne tevredenheidsmetingen, verplichte enquêtes voor kwaliteitslabels, bijkomende vragenlijsten vanuit de overheid of sectororganisaties… Het gevoel overbevraagd te worden is dan ook begrijpelijk. Voeg daar nog technische haperingen aan toe, onduidelijke vragen of doelen, twijfel over anonimiteit, en je krijgt een cocktail die weinig uitnodigt tot deelname. Maar onder die zichtbare oorzaken ligt vaak een dieper probleem: medewerkers ervaren te weinig terugkoppeling. Ze vullen wel iets in, maar horen nadien niets meer. Wat is er met hun input gebeurd? Is er iets veranderd? Als die link ontbreekt, verdwijnt het geloof in het nut van bevragingen. En daarmee ook de bereidheid om in de toekomst opnieuw mee te doen.

Toch blijven meten?

Ja! Want zoals de deelnemers van de workshop van Bing Research aangeven: “Meten is weten.” Een goed uitgevoerde medewerkersbevraging helpt niet alleen om pijnpunten in kaart te brengen, maar ook om positieve elementen zichtbaar te maken.

Een bevraging biedt organisaties een spiegel, en soms confronteert die spiegel ons met zaken die we liever niet zien. Maar net daar ligt de kans tot groei. Wat we denken te weten over hoe het met onze teams gaat, is niet altijd hoe het écht is. En dus is meten niet alleen nuttig, maar noodzakelijk.

Artikel meetmoeheid visual4

Van meetmoeheid naar meetkracht 

Hoe keer je het tij? De sleutel zit in aanpak, communicatie en opvolging. Het praktijkvoorbeeld van Mintus — een organisatie uit de ouderenzorg — laat zien dat het wél kan. Door sterk in te zetten op communicatie, een goede timing en het betrekken van leidinggevenden als ambassadeurs, verhoogde hun responsgraad van 60% naar 82% in twee jaar tijd. Sommige locaties behaalden zelfs een responsgraad van meer dan 90%.

Wat werkte?

  • Een duidelijke terugkoppeling van resultaten en bijhorende acties.
  • Regelmatige communicatie over wat er met de input gebeurt.
  • Leidinggevenden betrekken en activeren in het proces.
  • Medewerkers sensibiliseren en motiveren, niet pushen.
  • Transparantie en anonimiteitsgarantie, gedragen door een externe partner.

Hoe helpt Bing Research?

Bing Research begeleidt organisaties met een stapsgewijze aanpak die meetmoeheid voorkom. Van het opstellen van gevalideerde vragenlijsten tot het vormgeven van communicatieplannen en opvolging: alles gebeurt in overleg én met aandacht voor wat medewerkers écht nodig hebben. Daarbij streeft Bing naar een minimale respons van 70%, en bewijst in de praktijk dat dit mogelijk is — zelfs in organisaties met complexe structuren of negatieve ervaringen met eerdere bevragingen.

Artikel meetmoeheid visual3

Door sterk in te zetten op vertrouwen, helderheid en actiegerichtheid, helpt Bing Research organisaties om medewerkers opnieuw enthousiast te maken voor bevragingen. Want als medewerkers voelen dat hun stem telt, vullen ze wél in. Dan wordt meten geen last, maar een kans. Geen meetmoeheid, maar meetkracht.

Inzicht in het werkvermogen van jouw medewerkers en de werkbaarheid van hun job?

Bing Research adviseert en begeleidt jou door het gehele traject

Contacteer ons